icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Energienota-nul

Referentieproject: niaNesto te Nijmegen (Oosterhout Nijland)

  • Projectnaam: 9 grondgebonden energienotanul woningen
  • Opdrachtgever: Portaal
  • Eindgebruiker: huurders
  • Architect: Van Ede architect
  • Stedenbouwkundige: Luc Bos
  • Plaats van uitvoering: Gemeente Nijmegen
  • Aantal woningen: 9 Energienotanul PlusWoningen
  • Start realisatie: circa december 2013
  • Oplevering: circa mei 2013 

Korte beschrijving van het project

Portaal heeft een aanbesteding uitgeschreven voor sociale huurwoningen zonder energielasten, waarbij de bewoner zijn eigen woning kan samenstellen voor zowel de binnen- als de buitenkant. Dit alles binnen de liberalisatiegrens. De aanbestedingsprocedure was gebaseerd op de Voice van Holland, waarbij de bewoners, gemeenten en corporaties door middel van verschillende stemrondes 5 winnaars hebben benoemd. Zij hebben tijdens de vele speeddates hun vragen en ideeën gedeeld met de conceptontwikkelaars. De beoordeling vond mede plaats op basis van hetgeen er met deze input werd gedaan in de verder uitontwikkeling van het traject. VolkerWessels Vastgoed is vijf maal achtereen als winnaar benoemd.

VolkerWessels Vastgoed gaat samen met één van de andere winnende concept aanbieders de eerste 16 woningen realiseren. Waarbij er 9 door VolkerWessels Vastgoed worden gerealiseerd. De woningen hebben een beukmaat van 5,4m1 en zijn gebaseerd op het concept PlusWonen. De bouwer die de VolkerWessels Vastgoed woningen gaat realiseren is Veluwezoom Verkerk. De prestatie van de woningen worden voor de komende 15 jaar gegarandeerd en de woning wordt de komende 15 jaar door VolkerWessels Vastgoed onderhouden. De ontwikkelaar en bouwer zijn verantwoordelijk voor het gehele ontwikkelproces, realisatieproces en 15 jaar beheer en onderhoud. De stichtingskosten bedragen alle kosten die moeten worden gemaakt voor de realisatie van de woningen met berging.

Het plan is in samenspraak met de welstand van de gemeente Nijmegen voorlopig vastgesteld en huurders hebben op 19 september 2013 in het Wooniversum 3-dimensionaal de opties van de woning kunnen beleven en kunnen kiezen. Vele opties zijn kostenneutraal, waardoor de huurder echt het gevoel kreeg in een warm bad te komen (letterlijk uitspraak van één de toekomstige bewoners). De keuzemogelijkheden bestonden uit verschillende gevelontwerpen, plattegronden en bouwkundige opties. Navolgend zijn de uitgangspunten voor huishoudelijk energieverbruik en gebouwgebonden energieverbruik gemeld, zo ook het energieconcept.

UITGANGSPUNTEN GEBRUIK

Gezin : 2 volwassen en 1 kind jonger dan 12 jaar
Verlichting : LED verlichting, voor woonkamer gemiddeld 4 uur per dag
Koken : elektrisch op inductie + combimagnetron
Koelkast : 1 koelkast met vriezer, energielabelA++
Douchen : 3 douchebeurten per dag, gemiddelde tijdsduur 7 minuten (besparende douche kop)
Afwassen : 7 afwasbeurten per week, afwasmachine met energielabelA++
Wassen : 7 wasbeurten per week, wasmachine met energielabel A++
Wasdroger : 3 per week, wasdroger met energielabel A
Televisie : 2 stuks, gemiddeld 3 uur per dag aan, LCD TV's
Computers : 2 stuks, gemiddeld 2 uur per dag aan, met LCD-scherm
Overig : gemiddeld gebruiksniveau overige apparatuur

Bovengenoemde resulteert in een te verwachten huishoudelijk energieverbruik van circa 2.200 kWh.

Energienota nul voor de site