icon-arrow-right
HomeProjecten Spaarndam, SpaarneBuiten

Spaarndam, SpaarneBuiten

SpaarneBuiten; een uniek woongebied!

 

Op deze fantastische locatie ontwikkelt VolkerWessels Vastgoed samen met KondorWessels Vastgoed een uniek woongebied. Uitzonderlijk omdat de nabijheid van Amsterdam en Haarlem wordt gecombineerd met een landschappelijke setting van formaat. De locatie ligt middenin het militair-strategische landschap van de Stelling van Amsterdam. De toekomstige bewoners zijn in een bevoorrechte positie; de voordelen van de stad het landschap en het buiten wonen worden hier verenigd.

Unieke locatie met een dorpse uitstraling

Het gebied kijkt over het water van de Spaarne uit op het pittoreske beschermde dorpsgezicht van Spaarndam. Vandaar de projectnaam: SpaarneBuiten, het dorp aan de overkant. In een stedenbouwkundig plan van INBO en uitgewerkt door buro Hollandschap ontwikkelen KondorWessels Vastgoed en VolkerWessels Vastgoed ca. 319 huur- en koopwoningen. De woningen voldoen aan alle hedendaagse (gebruikers) eisen en hebben door toepassing van hiertoe geëigende materialen en vormen de beoogde dorpse uitstraling.

In het gebied wordt grote aandacht besteed aan het saneren van de gehele locatie, aan de waterkwaliteit en aan een duurzaam, hoogwaardig materiaalgebruik van de openbare ruimte.

 • SpaarneBuiten is een voorbeeldproject op het gebied van integrale samenwerking. Zowel het saneren, het bouw- en woonrijp maken, het engineren, het bouwen van de woningen en de leveranties van diverse bouwonderdelen wordt veelal door KVWS-bedrijven verzorgd.
 • Om het project financieel haalbaar te maken is er voor gekozen om een deel van de verontreinigde grond te verwerken in een landschapsheuvel. Deze heuvel wordt afgedekt met een zgn. leeflaag welke als park/recreatiegebied ingericht wordt. De woningbouwlocatie zal op deze wijze volledig vrij van verontreiniging zijn.
 • De ‘oude’ haven welke vroeger gebruikt werd voor reparatie van ‘werkschepen’ zal opgewaardeerd worden tot een jachthaven en zodoende een toegevoegde waarde zijn voor het project.

Projectorganisatie

SpaarneBuiten VOF is een samenwerkingsverband tussen KondorWessels Vastgoed en VolkerWessels Vastgoed en heeft een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude waarbij de volledige programmatische- en kwalitatieve ontwikkeling plaatsvindt door de VOF. De VOF treedt op als opdrachtgever voor de het maken van een nieuw bestemmingplan, de volledige infrastructuur en als grondbank.

Duurzame kwaliteit

In het gebied wordt grote aandacht besteed aan het saneren van de locatie, aan de waterkwaliteit en waterbeheersing. Er wordt voldaan aan Duurzaam Bouwen en onderzoek, behoud en conservering van archeologische vindplaatsen. Ca. 77 woningen zijn Climate Ready uitgevoerd. In de eerste fase van het project zijn zelfs 50 woningen voorzien van een warmtepomp, DWTW etc. De EPC van deze woningen komt hiermede onder de 0,5. In de tweede fase worden o.a.5 passiefhuizen gerealiseerd.

Feiten & cijfers

 • Architecten
  4D architecten te Enter, Hans van Egmond Totaalarchitectuur te Noordwijk, Min 2 Bouwkunst te Bergen, Inbo te Woudenberg
 • Uitvoering
  Bouwkundig: KondorWessels Amsterdam, Civiel: KWS infra Duivendrecht, Engeneering: Aveco de Bondt Driebergen
 • Projectcategorieën
  Stijl

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »
+