icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Schagen, Nes Noord

Nes Noord is een grootschalige uitbreiding aan de noordoostkant van Schagen. Een nieuwe woonwijk tussen het spoor, de provinciale weg, De Nes en het kanaal. Nes Noord wordt gekenmerkt door drie opzichzelfstaande woongebieden en veel water. Dwars door de wijk loopt het water “de Kreek”.

Totale ontwikkeling
242.000 m2
Locatie
Schagen
Programma
Circa 480 woningen variërend van koop- en huurappartementen, rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen, vrijstaande woningen tot vrije kavels
Bijzonderheden
Stedenbouwkundig ontwerp ingepast in karakteristieke vormen van het polderlandschap, grote variatie aan woonvormen in één mix, turnkey-aanleg van volledige infrastructuur
Ontwikkelaar
Vliedlande VOF: een fifty-fifty samenwerking met VolkerWessels Vastgoed en BPD
Stedenbouwkundige
Hosper - Landschapsarchitectuur en Stedebouw
Architecten
Steenhuis Bukman, Klunder Architecten, 4D Architecten en Faro Architecten (i.s.m. Blauw Architecten)
Aannemers
Kondor Wessels Amsterdam en Ouwehand Bouw
Infra
VBK, Strukton Civiel West en HB Adviesbureau
Duurzaamheid
De laatste twee fasen worden gasloos uitgevoerd
Realisatie
2011 t/m 2021
Voor meer informatie
Projectwebsite

Indeling

Het gebied in het zuiden, de Dorpsweide, is een open gebied met drie appartementsgebouwen met in totaal 64 appartementen. Het Dorpsveld ligt in het midden en heeft een meer aaneengesloten bebouwing en telt in totaal 224 woningen. Aan de rand van Dorpsveld liggen 10 kavels voor eigen bouw. Ten noorden van de nieuwe ontsluiting tussen de overweg Nes en de N241, komt het Waterveld met ruim opgezette bebouwing met in totaal 181 woningen. In het totale gebied Nes Noord komen circa 480 woningen.

Eigen sfeer

De drie deelgebieden hebben elk een eigen sfeer. Zo kenmerkt deelgebied Dorpsveld zich door een informeel en dorps karakter met verschillende openbare ruimtes en een gemengde situering van de woningtypes. Dorpsweide is omringd door water en kenmerkt zich door drie vrijstaande appartementengebouwen. Tussen het plangebied en de wijk Hoep Noord ligt tevens een strook met vrije kavels. Deze ‘Neszone’ is een apart deelgebied met een landelijk en waterrijk karakter. In Waterveld liggen bijna alle woningen aan het water en worden omgeven door groen en riet.

Uniek aan deze uitbreiding is dat het stedenbouwkundig ontwerp is ingepast in de karakteristieke vormen van het polderlandschap. Daarnaast is er in de wijk een grote variatie aan woonvormen in één mix. Grondgebonden woningen van sociale huur tot en met vrijstaand/vrije kavels, huur- en koop appartementen, in Nes Noord is het allemaal aanwezig. Door de afwisselende, speelse architectuur worden vele verschillende varianten aangeboden. Het plan is ruim van opzet en bevat landschappelijke watergangen met fraaie wuivende rietkragen.

Openbaar gebied

Het openbaar gebied van Nes Noord wordt ontwikkeld en gerealiseerd door Vliedlande VOF en fasegewijs overgedragen aan de gemeente Schagen. Het openbare gebied heeft een aantal specifieke kenmerken, zoals een speelweide met een inrichting voor ‘avontuurlijk spelen’ (avontuurlijk spelen is gericht op het spelen in en met de natuur, daarom is het gebruik van hoofdzakelijk natuurlijke producten en het aanplanten van de speelplek van belang), diverse bruggen voor langzaam- en autoverkeer, ledverlichting als openbare verlichting, het realiseren van een ‘vogeleiland’ met een oeverzwaluw-wand en een verbindingsweg tussen het oude centrum van Schagen en de N241. VOF Vliedlande verzorgt de Turnkey-aanleg van volledige infrastructuur.

De toekomst van Nes Noord

In Dorpsweide zijn inmiddels drie appartementengebouwen gerealiseerd. Deze zijn gesitueerd langs de N241 en grenzen aan een openbaar parkveld. De woningen aan de zuidwestzijde van de appartementengebouwen kijken uit op dit park en de belangrijke fietsroute die Nes Noord verbindt met het centrum van Schagen.

Ook in deelgebied Dorpsveld zijn alle woningen gerealiseerd. Het openbaar gebied is inmiddels overgedragen aan de gemeente, waarmee ook dit gebied is afgerond. Plan Waterveld wordt in vier fasen in verkoop gebracht. Van de eerste twee fases is de realisatie inmiddels in volle gang. De realisatie van de derde fase is in juni 2020 gestart. De verkoop van de laatste fase (fase E2) is op 14 mei 2020 gestart. Het streven is om met de realisatie van deze fase eind dit jaar te kunnen starten.