icon-arrow-right
HomeProjecten RijswijkBuiten, De Eilanden van Sion

RijswijkBuiten, De Eilanden van Sion

De Eilanden van Sion; ieder eiland zijn eigen intieme en kleinschalige karakter

 

De Eilanden van Sion wordt een uniek woonproject met 3 hoogwaardige eilanden en ongeveer 131 woningen aan de zuidelijke rand van RijswijkBuiten, de populaire nieuwe woonwijk tussen Delft en Rijswijk. Het project is gelegen aan de Delftse entree van de wijk, vlakbij de twee karakteristieke zuilen die nu de Sionsweg kenmerken. Ieder eiland heeft zijn eigen intieme en kleinschalige karakter dat bepaald wordt door de vorm, bebouwing, grootte en inrichting. Op alle eilanden kun je overal optimaal genieten van de tijdloze nabijheid van het (vaar) water. Alle achtertuinen van de eilandwoningen liggen aan de brede vaarten die via de Zweth een open verbinding hebben met de Schie naar Rotterdam en Delft.
 

 

Ontstaan

De gekozen namen van de eilanden - Zwaneneiland, Waterlelie, De Oevers, symboliseren samen het waterrijke landschap. Het eerste eiland van (Zwaneneiland) bestaat uit 27 grondgebonden woningen. De architectuur is een combinatie van traditioneel met een vleugje eigentijds met markante dakoverstekken, pergola, vlonders in de achtertuin en de ligging aan het (vaar) water. De woningen hebben vier kamers en een vrij indeelbare zolder. Alle tuinen zijn voorzien van een vlonder aan het (vaar) water.

 

De 53 woningen op het tweede eiland (Waterlelie) kennen vele verschijningsvormen; een hoge plint van steen, of meer onderhoudsvrije gevelbeplating, een dwarskap of langskap. De twee-onder-een-kapwoningen vormen de talrijke parels op het eiland. Ook hier geldt dat alle woningen vier kamers en een vrij indeelbare zolder hebben, alsmede een vlonder in de achtertuin.

 

De architect heeft zich bij het ontwerp van het derde eiland en de 51 woningen laten inspireren door de Hollandse polders en boerderijen. Dit vertaalt zich in pittoreske inhammetjes van het eiland, een romantische boerderij-stijl van de woningen met prachtige louvre luiken, hoge puien, hier en daar een toog, kopgevels voorzien van (onderhoudsarme) latten en veel gebruik van natuurlijke materialen. Alle woningen op de eilanden van Sion zijn zeer energiezuinig en standaard uitgerust met PV-panelen, warmtepomp met boilervat en vloerverwarming.

 

 

Innovatie technieken

RijswijkBuiten is een wijk vol nieuwe energie. Van begin af aan stond vast dat RijswijkBuiten een duurzame wijk moest worden. De woningen voldoen daarom aan strenge normen, zodat de woningen nog vele decennia mee kunnen.

 

Bij de Eilanden van Sion is besloten dat de woningen nu al aan de norm van de toekomst moeten voldoen, ofwel een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0,0. Dit is de norm vanaf 2020 maar door ons al gerealiseerd in 2015.  De woningen zijn energieneutraal, vriendelijk voor het milieu en de portemonnee. Deze prestatie wordt gerealiseerd door verschillende slimme technieken toe te passen: een warmtepomp, drielaagsglas, douche WTW, zonnepanelen, waardoor er geen energie voor verwarming, ventilatie, koeling en tapwater gebruikt wordt.

RijswijkBuiten 3.400 woningen

In de komende jaren verandert de zuidkant van Rijswijk compleet. Tussen 2013 en 2023 worden er circa 3.400 woningen gerealiseerd in Sion en Parkrijk. Inmiddels zijn al een tal van woningen ontwikkeld, verkocht en gerealiseerd. De eerste inwoners wonen al meer dan 2 jaar met veel plezier in hun nieuwe duurzame woning. RijswijkBuiten wordt een wijk die in het oog springt. Een wijk voor en van iedereen, maar bovenal een duurzame wijk. De woningen worden standaard met een EPC van 0,0 gerealiseerd. Daarnaast heeft RijswijkBuiten ook de eerste nul-op-de-meter woningen. Energiezuinig dus en dat ziet men terug in de energierekening. Maar ook duurzaam door de ruime opzet, voldoende parkeerplaatsen per woning, de groene omgeving en het water in het gebied.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Rijswijk
 • Programma
  131 woningen + EPC=0
 • Ontwikkelaar
  VolkerWessels Vastgoed en AM
 • Architect
  Groosman
 • Aannemer
  Boele & Van Eesteren (VolkerWessels) en BAM Woningbouw
 • Programma RijswijkBuiten
  3.400 woningen
 • Projectcategorieën
  Circulariteit

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »
+