icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Rijswijk, Parkrijk De Lanen

In Rijswijk wordt de nieuwe woonwijk RijswijkBuiten gerealiseerd. Na de succesvolle verkoop en realisatie van het eerste deelgebied Sion, waar reeds wordt gewoond, gewerkt, geleerd en gerecreƫerd, is het nu de beurt aan het tweede deelgebied: Parkrijk, waar projecten De Lanen, De Beuken en De Berken deel van uitmaken. Naast woningen is hier ruimte voor een gezondheidscentrum, een supermarkt, kleinschalige bedrijvigheid en een basisschool met kinderopvang en sportvoorzieningen.

Totale ontwikkeling fase 1
10.532 m2
Plaats
Rijswijk
Programma Parkrijk
Circa 3500 eengezinswoningen, stadswoningen en appartementen
Programma De Lanen
131 eengezinswoningen en stadswoningen
Ontwikkelaar
Ontwikkelcombinatie Harnaschpolder C.V.: VolkerWessels Vastgoed i.s.m. AM
Architecten
Steenhuis Bukman Architecten en 4D Architecten
Aannemers
Boele & van Eesteren en MorgenWonen
Duurzaamheid
Gasloos, energieneutraal, Nul op de Meter, klimaatadaptief en natuurinclusief
Realisatie
2013 t/m 2026
Voor meer informatie over De Lanen
Projectwebsite
Voor meer informatie over De Beuken
Projectwebsite

RijswijkBuiten

Met de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk zijn de voorheen gekenmerkte glastuinbouwgebieden Sion en ’t Haantje getransformeerd tot een nieuw stadsdeel van Rijswijk: RijswijkBuiten. Gelegen tussen het centrum van Rijswijk en Delft, goede bereikbaarheid tot de steden Den Haag en Rotterdam en gelegen aan de A4 en A13 en (toekomstige) OV-verbindingen. Verdeeld over de deelgebieden Sion, Parkrijk en Pasgeld worden in totaal ruim 3500 nieuwe woningen gerealiseerd.

Parkrijk is het tweede deelgebied in RijswijkBuiten die nu volop in ontwikkeling is. Parkrijk biedt een grote diversiteit aan woningen en andere functies, in een aantrekkelijke omgeving van groen en water door de ligging ten opzichte van het Wilhelminapark. Parkrijk wordt zo ingericht dat elke straat in verbinding staat met het veelzijdige recreatiegebied. De lange lanen met de daaraan gelegen woningen vormen het verlengde van het park.

Diverse woningtypen wisselen elkaar af. In De Lanen worden traditionele eengezinswoningen met een schuine kap in intieme hofjes en ruime stadswoningen met een plat dak aan de randen gerealiseerd. Fase 1 bestaat uit 67 woningen, waarvan 32 woningen volgens het MorgenWonen concept. Fase 2 en fase 3, respectievelijk 46 en 18 woningen, worden medio 2020 in verkoop gebracht. Daarnaast worden twee appartementenblokken gerealiseerd: De Beuken (32 koopappartementen) en De Berken (sociale huurappartementen met in de plint een gezondheidscentrum). 

Duurzaamheid

Alle woningen worden in lijn met de in de toekomst geldende duurzaamheidsnormen gebouwd: zonder gasaansluiting en energieneutraal of Nul op de Meter, door gebruik van diverse installaties. De woningen én het openbaar gebied zijn klimaatadaptief en natuurinclusief: regenwater stroomt middels een robuust watersysteem bovengronds af op het groen-blauwe openbaar gebied en in de woningen wordt nestgelegenheid voor bedreigde diersoorten gecreëerd. Parkrijk kent een lage parkeernorm en een divers aanbod aan deelmobiliteit, met als gevolg minder autobezit en meer ruimte voor langzaam verkeer en groene inrichting.

Projectorganisatie

De Lanen wordt gerealiseerd vanuit een samenwerking tussen de gemeente Rijswijk en een combinatie van VolkerWessels Vastgoed en AM. Voor de projectorganisatie heeft de gemeente het Projectbureau en Informatiecentrum RijswijkBuiten opgericht.