icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Huis ter Heide, Sterrenberg

In de gemeente Zeist heeft VolkerWessels Vastgoed het terrein van de zorginstelling Stichting Abrona tot een prachtige woonwijk van circa 400 woningen hertontwikkeld. Een buurt met een zeer gevarieerd woningaanbod. Voor Stichting Abrona en haar cliënten zijn bovendien zeven nieuwe gebouwen gerealiseerd, verspreid over Sterrenberg. Sterrenberg is in vele opzichten een bijzondere wijk.

Totale ontwikkeling
48.489 m2
Totale ontwikkeling zorggebouwen
16.010 m2
Locatie
Huis ter Heide
Programma
424 woningen variërend van eengezinswoningen, twee-onder-één-kapwoningen, appartementen tot vrije kavels
Bijzonderheden
Een woonwijk die gekenmerkt wordt door rust, ruimte en groen en waar voor de cliënten van Stichting Abrona een veilig woonklimaat is ontworpen
Ontwikkelaar
Bouw- & Ontwikkelingscombinatie Sterrenberg VOF: een samenwerking tussen VolkerWessels Vastgoed, Boele & van Eesteren en Bébouw Midreth
Architecten
Soeters van Eldonk architecten (Overtuin en Hoven), EGM architecten en 4D Architecten (Bosranden)
Aannemers
Boele & van Eesteren en Bébouw Midreth
Infra
KWS Infra
Duurzaamheid
60 EnergieNotaNul woningen en 45 MorgenWonen woningen
Realisatie
2008 t/m 2020

Locatie

Een uitgestrekt bos als achtertuin, omringd door een rijke historie en monumentale landhuizen. De karaktervolle, nieuwe woonwijk wordt gekenmerkt door rust, ruimte en groen. In de stedenbouwkundige opzet in combinatie met de woningontwerpen is een goede balans gevonden tussen de nieuwe en de oude bewoners. Voor beiden is een aantrekkelijk en veilig woonklimaat ontworpen met voldoende ruimte voor ontplooiing. Sterrenberg is gelegen op de Utrechtse Heuvelrug, waarbij markante plaatsen als Huis ter Heide, Zeist, Amersfoort en Utrecht direct in de nabijheid liggen.

Duurzaam

Qua energiezuinigheid is Sterrenberg ook bijzonder te noemen. Er zijn meer dan 60 EnergieNotaNul woningen en 45 MorgenWonen woningen gerealiseerd in de verschillende deelgebieden. In 2013 werden de eerste EnergieNotaNul woningen al opgeleverd. Deze werden gerealiseerd in het deelgebied Overtuin. De animo voor duurzaam wonen op Sterrenberg was en is groot.

Wel energie, maar geen energienota is mogelijk door een combinatie van energiebesparende- en energieopwekkende maatregelen. Zo zijn de huizen optimaal geïsoleerd met onder andere driedubbel glas. Een slim (balans)ventilatiesysteem dat zorgt voor optimale luchtkwaliteit, een luchtwarmtepomp en laagtemperatuurverwarming zorgen voor een constante temperatuur. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen, zeer fraai geïntegreerd in het dakvlak.

Programma

Sterrenberg biedt een verscheidenheid aan woonmogelijkheden die verdeeld zijn in vier deelgebieden, namelijk: Overtuin, Bosranden, Hoven en Boslaan. Alle deelgebieden kennen elk hun eigen gezicht en sfeer. Het totale programma omvatte 428 woningen en zeven zorggebouwen met in totaal circa 250 zorgplaatsen.

Overtuin
Deelgebied Overtuin is ontworpen door Soeters van Eldonk architecten. Dit intieme deelgebied bestaat uit vroeg moderne Frank Lloyd Wright-architectuur. Kenmerkend zijn sterke horizontale lijnen, dakoverstekken en fraaie rode bakstenen. De woningen zijn gegroepeerd ontworpen en hebben vrij uitzicht op de groene omgeving. Overtuin is sinds 2017 afgerond.

Bosranden
Deelgebied Bosranden is ontworpen door EGM architecten en 4D Architecten. Het credo is klassiek wonen met hedendaags comfort. Twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande villa's en herenhuizen, stuk voor stuk royale woningen op ruime kavels. Bosranden is gebouwd in klassieke jaren dertig architectuur met aandacht voor metselwerk, mooie dakoverstekken en fraaie detaillering. Begin 2020 zijn de laatste villa’s opgeleverd aan de kopers.

Hoven
Deelgebied Hoven is ontworpen door Soeters van Eldonk architecten. Kenmerkend voor het deelgebied zijn sfeervolle dorpsstraatjes langs een formele as. Het gebied grenst aan het centrale plein met het karakteristieke Abrona hoofdgebouw en alle voorzieningen.

Boslaan
Deelgebied Sterrenberglaan is een bosrijke laan met achttien vrije bouwkavels voor luxe vrijstaande villa's en een separaat appartementengebouw in het bos. Het monumentale karakter verwijst naar het rijke landgoedverleden van de locatie. Hier was een mix van klassieke en moderne architectuur mogelijk. De villa's zijn volledig ontworpen naar de wens van de koper(s).

Maatschappelijk karakter

Voor het hoofdgebouw ligt een centraal plein dat ruimte biedt aan gezamenlijke activiteiten. Het plein is het hart van de wijk. Aan het plein vind je winkeltjes en horecavoorzieningen, die gedeeltelijk gerund worden door de bewoners van Abrona. Op de locatie bevinden zich ook een kinderboerderij, evenemententerrein en diverse sportterreinen.

Projectorganisatie

Voor de bouw en ontwikkeling is de Bouw- & Ontwikkelingscombinatie Sterrenberg VOF opgericht. Deze bestond uit VolkerWessels Vastgoed en de aannemers Boele & van Eesteren en BéBouw Midreth. Verder zijn ZorgID en KWS Infra nauw betrokken geweest bij het project.