icon-arrow-right
HomeProjecten Groningen, Engelse Park

Groningen, Engelse Park

Stedelijk wonen in een groene omgeving

 

Het Engelse Park is stedelijk wonen in een groene omgeving. Het woningbouwproject is gelegen ten zuiden van het centrum van Groningen. Bewoners kunnen straks door de ondertunneling van Ring Zuid, via het groen het centrum van Groningen betreden. Het project, bestaande uit 95 energieneutrale eengezinswoningen, kent een gevarieerd woningaanbod; diverse tussenwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. De wijk en de woningen zijn uniek in hun soort door de stedenbouwkundige opzet en het tijdloze ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten. Inmiddels zijn bijna alle woningen succesvol verkocht.

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid is een thema dat zowel in de wijk als in de woningen en in gebruik terugkomt. Het bestaande groen in de omgeving van het project blijft behouden. Na de bouw van de woningen worden de flora en fauna in de omgeving versterkt, door het landschap rondom de woningen groen in te richten. Het hemelwater van de woningen wordt hiernaartoe geleid ten behoeve van een duurzame waterhuishouding. De woningen zelf worden energieneutraal uitgevoerd (EPC 0,0) en worden voorzien van duurzame materialen. Na de oplevering worden in de wijk elektrische deelauto’s geplaatst, waardoor bewoners zich duurzaam kunnen verplaatsen.

Historie

De bewoners van Engelse Park komen historisch gezien op een betekenisvolle plek te wonen. De locatie ligt langs de uitloper van de Hondsrug; een zandrug die in de Saale-ijstijd is ontstaan. Niet alleen een interessante vestigingsplek voor de stad Groningen, maar ook een plek die een cruciale rol heeft gespeeld bij het beleg van Bommen Berends. Het omliggende landschap van de stad is namelijk lager gelegen en kon onder water worden gezet, waardoor de vijand de stad maar aan één kant kon bereiken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de locatie in gebruik als barakkenkamp voor Engelse soldaten. In de tweede helft van de twintigste eeuw was hier het belastingkantoor gehuisvest. Vandaag de dag fungeert de plek als aangename woonomgeving. 

Oplevering

Medio 2019 is de verkoop van het project Engelse Park gestart. Inmiddels zijn bijna alle woningen succesvol verkocht. Naast de gewilde locatie hebben de bijzondere en duurzame woningen hiervoor gezorgd. In 2020 en 2021 vindt de realisatie van het project plaats door Rottinghuis' Aannemingsbedrijf. De woningen zijn in samenwerking met Ballast Nedam Development ontwikkelt. 

Feiten & cijfers

 • Totale ontwikkeling
  14.200 m2
 • Plaats
  Groningen (stad)
 • Programma
  Tussenwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen
 • Bijzonderheden
  Duurzaam, energieneutraal, natuurinclusief, stedelijk wonen, groen wonen, inbreidingslocatie, historische grond, hoogstaande architectuur, elektrische deelauto’s
 • Ontwikkelaars
  VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development
 • Architect
  Bedaux de Brouwer Architecten
 • Aannemer
  Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf
 • Duurzaamheid
  Energieneutraal, natuurinclusief, klimaat adaptief, groen wonen, elektrische deelauto’s
 • Realisatie
  2019 t/m 2021
 • Voor meer informatie
  www.engelsepark.nl
 • Projectcategorieën
  Circulariteit

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »
+