icon-arrow-right
HomeProjecten Gouda, Westergouwe

Gouda, Westergouwe

Landelijk gelegen met veel water en groen

 

Aan de westkant van Gouda wordt de nieuwe woonwijk Westergouwe gerealiseerd. Na de succesvolle verkoop van de eerste woningen en appartementen is de bouw gestart in 2015 en is de wijk sinds 2016 bewoond. Ook zijn er diverse centrale voorzieningen gerealiseerd en is het natuurgebied ‘de Groenblauwe zone’ geopend. De wijk ligt landelijk met veel water en groen en is vanaf de snelwegen eenvoudig te bereiken. De historische binnenstad met voorzieningen als middelbare scholen, een bioscoop en het treinstation zijn gemakkelijk aan te fietsen.

 

Omgeving

Westergouwe kenmerkt zich door de rijke aanwezigheid van water en groen. Er is een grote waterplas en een centrale groenzone dwars door de wijk. Ruimtelijk gezien is de wijk onderdeel van grotere ontwikkelingen in de Zuidplaspolder. In de toekomst zal de omgeving sterk veranderen. Ten noordoosten van de provinciale weg N207 wordt het stedelijke groengebied 't Weegje verder naar het oosten uitgebreid. Aan de zuidoostzijde bevindt zich het bestaande recreatiegebied IJsselweide. Direct ten zuidwesten van Westergouwe wordt de groenblauwe zone gerealiseerd, een waterrijk recreatiegebied met langs de zuidzijde een ecologische verbindingszone tussen twee grotere natuurgebieden Bentwoud en Krimpenerwaard. Ten noordwesten van de nieuwe wijk ligt het gebied Gouweknoop en iets verderop het nieuwe bedrijventerrein Gouwepark.

Plan

In totaal worden er gefaseerd zo'n 4.000 woningen gebouwd. Er zijn inmiddels diverse centrale voorzieningen gerealiseerd, waaronder een Albert Heijn, kindcentrum, dierenkliniek en een gezondheidscentrum. Het plan voor Westergouwe onderscheidt verschillende deelgebieden. Het eerste is de ‘Bolwerken'. De huizen liggen hier aan het water. Er is ruimte voor vrije kavels en woningen met een eigen identiteit. Het deelgebied ‘Tuinen' ligt centraal en bestaat uit rijen woningen met wisselende lengtes. De huizen hebben een voor- en achtertuin en liggen vlakbij de centrale ontsluitingsweg, een basisschool en een speelveld. In de noordwesthoek van het plan ligt het deelgebied ‘Grachten'. Hier staan in de bocht van de provinciale weg woningen met vier bouwlagen en appartementen. Rondom het wijkwinkelcentrum liggen de huizen aan lange watergangen, zoals singels of grachten. Het zuidelijke deel van het plan, tussen het groenlint door de wijk en de Groen-Blauwe Zone, is het deelgebied ‘Landelijk wonen'. Hier worden naar verwachting meer vrijstaande en twee-onder-een kapwoningen gebouwd dan in de overige deelgebieden. Omdat de woningen aan de waterplas letterlijk op het water georiënteerd zijn, wordt dit plangebied ook wel ‘Waterwonen' genoemd. Kijk voor meer informatie op www.westrgouwe.nl

Duurzaamheid

Westergouwe is een duurzame wijk. Dit komt niet alleen terug in de huizen die worden gebouwd, maar ook in de openbare ruimte; de verzameling van wegen, groenvoorzieningen en water in de wijk. Er wordt veel geïnvesteerd in een robuust en duurzaam watersysteem en in het zorgen voor een stabiele ondergrond. Het streven is verder om woningen energiezuiniger te maken en minimaal 10% duurzame energie op te wekken. Bijvoorbeeld door de inzet van zonneboilers en eventueel zonnepanelen of kleine WKO-systemen (Warmte-Koude Opslag). Per nieuwe ontwikkelingsfase wordt rekening gehouden met de wettelijke eisen op het gebied van duurzaamheid. Er wordt aangesloten bij de actuele vraag uit de markt en bij nieuwe technologische ontwikkelingen.

Projectorganisatie

Westergouwe wordt gerealiseerd vanuit een samenwerking tussen de gemeente Gouda en een combinatie van VolkerWessels Vastgoed en Heijmans Vastgoed. Voor de gezamenlijke activiteiten hebben zij het Projectbureau Westergouwe opgericht.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Gouda
 • Stedenbouwkunding
  Kuiper Compagnons
 • Uitvoering
  VolkerWessels Vastgoed en Heijmans Vastgoed
 • Programma
  In Westergouwe worden woningen in elke prijsklasse gebouwd. Van appartementen voor starters en eengezinswoningen tot twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen. Ook komen er huurwoningen (sociaal en vrije sector) en zijn er mogelijkheden om een onbebo
 • Realisatie
  2013 (start bodemverbetering) – 2035
 • Projectcategorieën
  Stijl

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »
+