icon-arrow-right
HomeNieuws Transformatie Food Center Amsterdam van start, consortium VolkerWessels Vastgoed/ Ballast Nedam ondertekent overeenkomst met gemeente Amsterdam

Transformatie Food Center Amsterdam van start, consortium VolkerWessels Vastgoed/ Ballast Nedam ondertekent overeenkomst met gemeente Amsterdam

Actueel

De gemeente Amsterdam en het consortium van VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam hebben de realisatie- en exploitatieovereenkomst voor de gebiedsontwikkeling van het Food Center Amsterdam ondertekend. Het consortium kan nu samen met de ondernemers aan de slag om het gebied te transformeren naar een levendige, aantrekkelijke omgeving om te werken en te wonen.

FCA ondertekening

Op basis van een visie wordt samen met de ondernemers een concreet masterplan ontwikkeld, waarmee het consortium in gesprek gaat met de individuele ondernemingen op het Food Center. Zij krijgen in het komende jaar de gelegenheid om op maat invulling te geven aan hun strategische plannen op het Food Center. Parallel aan dit traject worden voorbereidingen getroffen om met de ontwikkeling van woningen op het terrein te beginnen.

FCA vogelvlucht

Eten verbindt

Het Food Center Amsterdam is van groot belang voor de voedselvoorziening van de stad. Ruim negentig

food gerelateerde bedrijven leveren een assortiment van vijftigduizend producten aan zo’n tienduizend voornamelijk Amsterdamse klanten. Driekwart van die producten wordt van buiten de stad aangevoerd: ongeveer 55% uit Nederland en 20% uit het buitenland. De ondernemers hebben gezamenlijk een omzet van circa 1,5 miljard euro per jaar en bieden werk aan 2.500 mensen.

 

De voedselvoorziening door het Food Center krijgt een nieuwe impuls en wordt gecombineerd met wonen in een aantrekkelijke, dynamische omgeving, die onderdeel uitmaakt van de stad. De Centrale Markthal vormt straks het middelpunt van de gescheiden werk- en woongebieden. Dit rijksmonument wordt in oude glorie hersteld en voor het eerst toegankelijk gemaakt voor publiek.

Ontwikkelvisie op hoofdlijnen

Het consortium heeft de aanbesteding van de gebiedsconcessie gewonnen met het plan om een nieuw afgesloten Food Center te ontwikkelen, in combinatie met een nieuwe woonwijk vlakbij de Amsterdamse binnenstad:

  • Logistiek, distributie en digitalisering krijgen meer ruimte in het nieuwe Food Center;
  • Huisvesting en inrichting moeten voldoende flexibel zijn om ook toekomstige activiteiten van de ondernemers mogelijk te maken;
  • Productiefaciliteiten moeten een duidelijke functie hebben voor de stad Amsterdam en passen bij het portfolio van het Food Center;
  • Het portfolio wordt zichtbaar in de Centrale Markthal, waar ondernemers en publiek elkaar treffen.

Integrale gebiedsontwikkeling

Het nieuwe Food Center Amsterdam is een gebiedsconcessie van 25 jaar, een van de eerste in Nederland. Binnen de kaders van de aanbesteding voert het consortium van VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam de regie over het tempo en het programma van de integrale gebiedsontwikkeling: de transformatie van het huidige terrein van circa 23 hectare naar een nieuw en modern Food Center. Het nieuwe Food Center biedt ruimte aan circa 100.000 m2 bedrijfsterrein en de bouw van circa 1.600 woningen.

FCA Centrale As
+