icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 24 november 2023

Samenwerking Lieven de Key en VolkerWessels Vastgoed/G&S&

Ontwikkelcombinatie G&S&/VolkerWessels Vastgoed gaat een samenwerking aan met Woonstichting Lieven de Key voor een transformatiekavel in Amsterdam Noord op de NDSM-werf. Het plan genaamd De IJ-Loods biedt ruimte voor wonen, werken en maatschappelijke voorzieningen. In het plan zijn circa 350 koop- en huurwoningen voorzien, waaronder tien eengezinswoningen (Loodswoningen) met privétuin. Dit type woning is nieuw en daardoor uniek op NDSM. Het plan met twee woontorens, tien Loodswoningen, kleinschalige woongebouwen, collectieve kassen, daktuinen en hofjes wordt gerealiseerd in het hart van de werf.

SOK-IJ-Loods---22-november-2023-8.jpg
VolkerWessels Vastgoed/G&S& met Woonstichting Lieven de Key.

De ontwikkelcombinatie G&S&/VolkerWessels Vastgoed tekende gisteren de overeenkomst om op deze plek in samenwerking met Woonstichting Lieven de Key De IJ-Loods te ontwikkelen. Met een groot aandeel in het sociale en middeldure huursegment geeft het project ook een antwoord op de toenemende vraag naar goede, duurzame en betaalbare woningen in Amsterdam. Woningcorporatie Lieven de Key is met in totaal ruim 400 woningen op de NDSM-werf geen onbekende speler in het gebied. Eelco Siersema van Lieven de Key: “Wij voegen in De IJ-Loods 104 sociale huurwoningen toe, vooral bedoeld voor woonstarters. Zo krijgen jongeren de kans om hun eerste stappen te zetten op de Amsterdamse woningmarkt.”

Zeldzaam

De eengezins koopwoningen die binnen De IJ-Loods worden gebouwd zijn nieuw voor dit gedeelte van Amsterdam. Dat bevestigt ook Diko Ruit van G&S&: “Wij ontwikkelen op de NDSM-werf een nieuw stadsdistrict met ruimte voor wonen, werken en verblijven. Met eengezinswoningen aan de centrale binnenstraat van De IJ-Loods en privétuinen die grenzen aan de collectieve binnentuin, voegen we een nieuwe categorie woningen toe. Ontspannen in je eigen tuin, met speelruimte voor de kinderen en grootstedelijke voorzieningen om de hoek.” Met een woonoppervlakte van ongeveer 90 vierkante meter en een privétuin van circa 30 vierkante meter is het een fijne plek voor gezinnen die graag in de stad blijven wonen.

Thuiskomen in de stad

De IJ-Loods wordt ontworpen door Christoph Kohl Stadtplaner Architekten (CKSA) uit Berlijn, een architectenbureau met veel expertise van betaalbare en diverse woonwijken waarin wonen en werken samenkomen. Het project is zorgvuldig ontworpen met een diversiteit aan woningtypes en huur- en koopappartementen. Deze mix biedt ruimte voor diverse doel- en inkomensgroepen. Naast de variatie in woningen worden ook verschillende functies geïntegreerd. Denk hierbij aan een kinderdagverblijf en een zorgcentrum waarmee de aandacht uitgaat naar het creëren van een leefomgeving die voorziet in de behoeften van zowel jonge gezinnen als ouderen die zorg nodig hebben.

De nadruk ligt op het gevoel van geborgenheid en herkenning, dit zijn concepten waarin Christoph Kohl een bijzondere aanvulling kan geven op de NDSM-werf aldus Marcel Schipper van VolkerWessels Vastgoed. “Door toevoeging van een informele steeg, collectieve daktuinen, binnenhoven en kassen dragen we niet alleen bij aan een groene omgeving, maar bevorderen we ook sociale interactie.” Het project heeft twee fietsenstallingen voor in het totaal 900 fietsen. Onder De IJ-Loods komt een verdiepte parkeergarage voor ongeveer 80 auto’s.