icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 20 november 2020

Restauratie muurschildering Keith Haring afgerond

Een internationaal team heeft de restauratie van de muurschildering van Keith Haring op het terrein van het Food Center Amsterdam (Jan van Galenstraat) afgerond. Het reusachtige fabeldier van 12 bij 15 meter is hiermee voor de komende generaties veiliggesteld. De ontwikkelaar Marktkwartier, bestaande uit VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development, de gemeente Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam en de Keith Haring Foundation hebben samen de restauratie mogelijk gemaakt.

De wandschildering bevindt zich op de muur van het voormalige koelhuis van het Food Center. Het terrein van het Food Center wordt herontwikkeld en gaat naast de bedrijven van het Food Center ruimte bieden aan een nieuwe woonwijk met 1.700 woningen en voorzieningen.

Toegevoegde waarde

Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, is nauw betrokken bij deze herontwikkeling: “Dit is een bijzondere plek, waar straks heel veel Amsterdammers een nieuw thuis zullen vinden. Ik ben daarom blij dat dit prachtige werk van Keith Haring is gerestaureerd. Het is niet alleen voor de toekomstige bewoners en de locatie van toegevoegde waarde, maar voor alle Amsterdammers en voor iedereen die kunst een warm hart toedraagt. ”

Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki van Amsterdam-West: “Fantastisch dat deze parel na bijna 25 jaar weer in al zijn schoonheid te bewonderen is. In de schildering van Keith Haring komen de eigenschappen van de stad samen: zijn werk is tegelijkertijd rebels, vrijzinnig en speels.”

Minutieus bijgewerkt

Will Shank, Amerikaan woonachtig in Barcelona, en Antonio Rava, woonachtig en werkzaam in Turijn, waren verantwoordelijk voor de restauratie. Antonio Rava: “Het restauratieverhaal van deze muurschildering is heel bijzonder, omdat het werk meer dan twintig jaar achter beplating heeft gezeten. De acrylverf is daar redelijk goed onder vandaan gekomen, maar op bepaalde plekken was er sprake van roest, loslatende verf én verfverlies, soms wel ter grootte van een baksteen. Het resultaat van ons restauratiewerk is dat je de manier waarop de kunstenaar het werk heeft geschilderd, met de druipende verf en de verfstreken, nu beter ziet en ervaart.” De schildering is in Europa een van de grootste bewaard gebleven werken van Keith Haring in de openbare ruimte.

Gebiedsontwikkeling Marktkwartier West

De ontwikkelaars van Marktkwartier (Ballast Nedam Development en VolkerWessels Vastgoed) reageren opgetogen in een gezamenlijk statement: “De Keith Haring-mural vormt al vanaf het begin het unieke DNA van het gebied. Dit geweldige culturele erfgoed zal straks één van de verbindende factoren worden tussen Marktkwartier West en de omringende buurten en wijken. De komende jaren ontstaat hier een gezonde stadswijk voor een brede doelgroep waarin kunst, cultuur, een rijke historie en heerlijk wonen en recreëren in het nieuwe stadspark samenkomen.”

De muurschildering bevindt zich op het terrein van het Food Center Amsterdam, dat de komende jaren door Marktkwartier wordt herontwikkeld. Naast de 1.700 woningen komen er de benodigde voorzieningen, in een duurzame stadswijk met veel groen en aandacht voor biodiversiteit. Het groothandelsterrein van het Food Center Amsterdam schuift tot achter de voorzijde van de monumentale Markthal. Het wordt volledig vernieuwd en verduurzaamd en zal daardoor ook in de toekomst op een verantwoorde wijze de voedseldistributie voor de stad blijven verzorgen. Tussen de toekomstige woningen en de bedrijvigheid van het Food Center ligt de monumentale Centrale Markthal. BOEi, ontwikkelaar van cultureel erfgoed, geeft dit gebouw een nieuwe bestemming als levendig centrum met bedrijvigheid, horeca en andere publieke functies.

 

Voor meer informatie over de ontwikkeling: zie https://www.omgevingmarktkwartierwest.nl/