icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 12 mei 2023

Buurtfeest met (jonge) bewoners van de laatste 160 woningen in Nes Noord

Op woensdag 10 mei jl. hebben wethouder Simco Kruijer (gemeente Schagen) en kunstenaar Marjet Wessels Boer het speel-kunstwerk Neopter onthuld, geholpen door buurtkinderen uit plandeel Waterveld en onder toeziend oog van de directie van vof Vliedlande, een samenwerking tussen BPD en VolkerWessels Vastgoed. De onthulling van het kunstwerk markeert de voltooiing van het plangebied Waterveld, met in totaal 160 woningen, in de nieuwbouwwijk Nes Noord in Schagen.

Kunstwerk

Kunstenaar Marjet Wessels Boer maakte in opdracht van gebiedsontwikkelaars BPD en VolkerWessels Vastgoed voor Nes Noord in Schagen het kunstwerk Neopter. Aanleiding van de kunstopdracht was de afronding van deze nieuwe wijk. De opdrachtgevers vinden dat kunst kan bijdragen aan de identiteit van de wijk en de kwaliteit van de openbare ruimte versterken. Marjet Wessels Boer verdiepte zich in de locatie en liet zich inspireren door de geschiedenis van het gebied. Bij recent archeologisch onderzoek zijn in Nes Noord op drie locaties bijzondere resten aangetroffen die duiden op vroege bewoning vanaf de prehistorie. Het land rond Schagen was toen nog een nat kweldergebied, verbonden met de zee.

De locatie aan het Heekpad werd niet afgegraven en mocht daarom niet bebouwd worden. Een perfecte plek voor een speeltuin was geboren. De plek maakt nieuwsgierig, wat houdt de grond verborgen? Omdat Schagen ooit aan zee lag, zijn de straten van de wijk vernoemd naar vissen. De Heek stamt af van de Neopterygii (nieuwe vleugels). Deze straalvinnige vissen ontstonden aan het eind van het Perm, net voor de opkomst van de dinosauriërs. Het kunstwerk Neopter verwijst naar haar verleden en prikkelt niet alleen de fantasie, er mag ook op gespeeld worden!

Waterveld

Het laatste plangebied in Nes Noord is Waterveld, ten noorden van de Cornelis Blaauwboerlaan. Waterveld bestaat uit 4 fases: fase 1 en 3 met woningen van BPD, en fase 2 en 4 met woningen van VolkerWessels Vastgoed. Zoals de naam van dit laatste plandeel al doet vermoeden liggen in Waterveld bijna alle woningen aan het water. Omgeven door groen en riet. De verkoop van de woningen in Waterveld verliep goed in alle fases en bij oplevering was alles verkocht. De betrokken aannemers waren Kondor Wessels Amsterdam (tevens onderdeel van VolkerWessels), Ouwehand Bouw Katwijk en Kuin BV.

Ik kijk terug op een fantastische samenwerking tussen VolkerWessels Vastgoed, BPD en gemeente Schagen in de afgelopen 25 jaar. Samen hebben we geheel Hoep-Noord en Nes-Noord mogen ontwikkelen tot een volwaardig stuk Schagen waar heel fijn en zeer divers wordt gewoond. Nu is deze gebiedsontwikkeling afgerond met de oplevering van het kunstwerk in deze mooie speeltuin.
Quote Peter van Oeveren (vof Vliedlande)

Nes Noord

In de wijk Nes Noord heeft vof Vliedlande in totaal 475 woningen gerealiseerd, een mix van betaalbare woningen, sociale huur en koop, verdeeld over drie op zichzelf staande woonwijken: Dorpsweide, Dorpsveld en Waterveld. Dorpsweide, een gebied in het zuiden van het plan met enkele appartementengebouwen (1x sociale huurappartementen voor corporatie De Wooncompagnie en 2x middeldure huur appartementen) en alle woningen in Dorpsveld, in het midden van het plan, waren reeds opgeleverd. Met de oplevering van de 160 woningen in Waterveld en het kunstwerk in de speeltuin is de wijk Nes Noord nu helemaal af.