icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 31 augustus 2020

Internationaal team start restauratie muurschildering Keith Haring

De restauratie van de muurschildering van Keith Haring op het terrein van het Food Center Amsterdam (Jan van Galenstraat) gaat op 31 augustus a.s. van start. Een internationaal team zal zes weken werken aan Harings op één na grootste nog bestaande werk in de openbare ruimte in Europa. De ontwikkelaars VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development, de gemeente Amsterdam en de Keith Haring Foundation delen de kosten van de restauratie.

Will Shank, Amerikaan woonachtig in Barcelona, en Antonio Rava, woonachtig en werkzaam in Turijn, zijn verantwoordelijk voor de werkzaamheden. Shank en Rava hebben veel ervaring met de restauratie van hedendaagse muurschilderingen en restaureerden eerder muurschilderingen van Haring in Pisa en Parijs. Ze voerden in 2018 en 2019 conditieopnames uit van de ‘Amsterdam Mural’ en stelden op basis daarvan een restauratieaanpak voor. Antonio Rava is in de lead van het werk op locatie. Hij zal door enkele assistenten worden bijgestaan. De werkzaamheden nemen waarschijnlijk zes weken in beslag. Na de restauratie zal een coating de schildering beschermen tegen weersinvloeden, zodat het kunstwerk bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Keith Haring

De Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958-1990) begon in 1980 met het tekenen op lege reclameborden in de metro van New York. Nadat hij zich verbond aan de Tony Shafrazi Gallery nam de interesse in zijn werk wereldwijd toe. Hij wilde echter geen elitaire museumkunstenaar worden en maakte zijn werk voor iedereen toegankelijk door de verkoop van merchandise als T-shirts en buttons. De thema’s in Harings geëngageerde kunst, zoals oorlog, racisme, drugs en aids, zijn altijd actueel gebleven.

Reusachtig fabeldier

In 1986 kreeg Haring zijn eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zoals hij daar zelf over zei: ... because it’s a major museum in Amsterdam, the show had phenomenal attendance. For me, it was an overwhelming experience, showing at the Stedelijk Museum. I felt I had really accomplished something. Maar ook nu wilde hij dat zijn werk voor iedereen zichtbaar was. Hij trok met jonge graffitikunstenaars de stad in en schilderde vanaf een hoogwerker in één beweging een reusachtig fabeldier op de muur van het toenmalige museumdepot van het Stedelijk Museum. Het was zijn geschenk aan de inwoners van de stad. Het gebouw fungeert tegenwoordig als Koelhuis van het Food Center Amsterdam.

Restauratieplan

Vanwege vochtproblemen aan de schil van het gebouw, werd in 1994 een metalen scherm voor de gevel geplaatst, waardoor het kunstwerk uit het zicht verdween. Het raakte in de vergetelheid, maar niet bij een groepje kunstenaars en liefhebbers. Zij attendeerden de marktpartijen die werkten aan de herontwikkeling van het gebied op de aanwezigheid van de muurschildering. In 2018 werd het metalen scherm weggehaald. De muurschildering  bleek in een redelijke staat. Experts stelden echter vast dat restauratie noodzakelijk was. In 2019 is een restauratieplan gemaakt. De ontwikkelaars VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development, de gemeente Amsterdam en de Keith Haring Foundation kwamen overeen de kosten gelijkelijk te verdelen.

Informatie over de herontwikkeling

De muurschildering bevindt zich op het terrein van het Food Center Amsterdam. Onder de naam Marktkwartier wordt dit gebied de komende negen jaar herontwikkeld. Er verrijzen zo’n 1.700 woningen en de benodigde voorzieningen, in een duurzame stadswijk met veel groen en aandacht voor biodiversiteit. Het groothandelsterrein van het Food Center Amsterdam schuift iets op naar het noorden. Het wordt volledig vernieuwd en verduurzaamd en zal daardoor ook in de toekomst op een verantwoorde wijze de voedseldistributie voor de stad blijven verzorgen. De ontwikkelaars van woningdeel en groothandelsterrein zijn VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development. Tussen de toekomstige woningen en de bedrijvigheid ligt de monumentale Centrale Markthal. BOEi, ontwikkelaar van cultureel erfgoed, geeft dit gebouw een nieuwe bestemming als levendig centrum rondom het thema voedsel, met bedrijvigheid, horeca en andere publieke functies.

Voor meer informatie over de ontwikkeling: zie https://www.omgevingmarktkwartierwest.nl/