icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 15 juli 2015

Hof van Maerlant in Brielle van start

Wethouder André Schoon van gemeente Brielle en directeur Marcel Schipper van VolkerWessels Vastgoed hebben een contract getekend voor de herontwikkeling van het voormalige Rijks HBS gebouw. De intentieverklaring is het startsein voor de ontwikkeling van circa 30 luxueuze appartementen in het pand dat de naam het Hof van Maerlant heeft gekregen. Overige betrokkenen zijn Ingenieursbureau IOB en Molenaar & Co architecten. 

Brielle 1
Omarmende monumentaliteit, nieuwe situatie met toevoegingen in stijl

Herontwikkeling Rijks HBS

De herontwikkeling van de Rijks HBS komt voort uit een tenderprijsvraag die in oktober vorig jaar door de gemeente is uitgeschreven. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt.

In het markante Rijks-HBS gebouw aan de Jan Matthijssenlaan was ooit het Maerlant-college gevestigd. Het robuuste monumentale gebouw dat een teruggelegde entree (niet direct aan de straat gelegen) en twee zijvleugels heeft ligt in De Plantage, de villabuurt in het schootsveld van het historische Brielle.

brielle 2
Moderne appartementen naar wens, van studio‘s tot lofts

Monumentale waarde

Met respect voor de monumentale waarde en structuur worden de voormalige klaslokalen en zolderruimten omgevormd tot appartementen van verschillende grootte. Ook komen er twee nieuwe aanbouwen met elk drie grote appartementen met zicht op de Vesting Brielle. De monumentale traphal blijft in volle glorie bestaan. Het gebouw krijgt het karakter van een klassiek woongebouw. Dit wordt bereikt door de bouw van dakkapellen op de zolderverdiepingen van het hoofdgebouw en de zijvleugels, het plaatsen van balkons aan de zijgevel en de bouw van een transparante uitbreiding aan de achterzijde. Om de kwaliteit van het aantrekkelijke voorterrein en het zicht op Brielle aan de achterzijde te versterken, wordt een landschapsarchitect ingeschakeld.

Najaar 2015 zijn de plannen voor de Hof van Maerlant verder uitgewerkt en vinden er gesprekken plaats met potentiële kopers over hun woonwensen. Bij een voorspoedig verloop van dit traject start de realisatie van het project medio 2016; een jaar later kunnen de bewoners hun intrek nemen in Hof van Maerlant.

Fase 2

Naast het gebouw ligt een groot terrein waar de latere aanbouwen van de school inmiddels zijn gesloopt. De bedoeling is dat hier later ca. 25 tweekappers en vrijstaande woningen worden gerealiseerd. Voor deze fase zijn nog geen concrete bouwplannen.