icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 10 mei 2021

Engelse Park nadert voltooiing

Het woningbouwproject Engelse Park nadert zijn voltooiing. Ondanks Covid-19 is er hard gewerkt om de oplevering van de woningen voor elkaar te krijgen. Engelse Park is een gezamenlijk project van VolkerWessels Vastgoed, Ballast Nedam, Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf en Friso Bouw. Vandaag kregen nieuwe bewoners de sleutel op symbolische wijze overhandigd door wethouder Roeland van der Schaaf.

10-05-2021 Sleuteloverdracht Engelse Park door Roeland van der Schaaf © Henk Tammens (5).jpg

Het Engelse Park ligt direct ten zuidoosten van het Sterrebos in het zuidelijk stadsdeel van Groningen. Het project bestaat uit 95 woningen verdeeld over drie bouwfasen. De woningen van de eerste fase zijn eind 2020 opgeleverd en nu krijgen de bewoners van de tweede fase hun sleutels. De bouw is voorspoedig verlopen en de woningen zijn volgens planning gerealiseerd. In de loop van 2021 wordt de derde en laatste fase opgeleverd. De gemeente zal het gebied aansluitend woonrijp maken overeenkomstig een landschapsontwerp van wUrck.

Wethouder Van der Schaaf: “Er worden momenteel op heel veel plekken woningen gebouwd in Groningen. De stad heeft ze hard nodig. De huizen in het Engelse Park dragen daar op hun eigen wijze  aan bij. Het is een even geslaagde als duurzame samenwerking die als project midden in de stad navolging verdient.”

Naast de gunstige ligging in de stad en de hoogwaardige architectuur van Bedaux de Brouwer Architecten is Engelse Park bovendien duurzaam. Het woningbouwproject draagt het DGBC (Dutch Green Building Council) Woonmerk van 4 sterren. Hierdoor kwamen de woningen ook in aanmerking voor een aantrekkelijke groenfinanciering. Groen is zowel letterlijk als figuurlijk een belangrijk thema van het project. De woningen zijn energieneutraal gebouwd en beschikbaar in verschillende typen. Ze zijn bovendien zorgvuldig ingepast tussen de bestaande bomen en groenstructuur. Daarnaast krijgt het plan de beschikking over elektrische deelauto’s en natuurlijke (speel)voorzieningen zoals vlonderpaden en wadi’s.

Op deze locatie stonden recent nog twee van de vier hoge Rijkskantoor-torens die enkele jaren geleden zijn gesloopt. Drie eeuwen geleden – kort na het beleg van Bommen Berend in 1672 - was het de plek waar de vestingstad Groningen de Helperlinie liet aanleggen. Veel later, in de Eerste Wereldoorlog, was het de plek waar jarenlang Engelse soldaten werden geïnterneerd. De straatnaam Engelse Kamp herinnert daar nog aan.