icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 25 september 2020

De Nieuwe Kern genomineerd voor de ARC20 Stedenbouw Award

De nominaties van de ARC20 Stedenbouw Award zijn bekend. VolkerWessels Vastgoed is er trots op dat De Nieuwe Kern, waarvan zij een van de ontwikkelaars is, tot de genomineerden behoort. Plannen die bijdragen aan een leefbare stad en het welzijn van de samenleving: dat is waar de ARC20 Stedenbouw Award om draait. De jury onder leiding van Marco Broekman selecteerde uit 25 inzendingen drie excellente stedenbouwkundige plannen: Nederzetting Marker Wadden, De Nieuwe Kern en ZOHO Rotterdam. De winnaar wordt 12 november bekend gemaakt. VolkerWessels Vastgoed feliciteert West8 van harte met deze welverdiende nominatie.

Over De Nieuwe Kern

De Nieuwe Kern is met 4.500 woningen en ca. 200.000m2 maatschappelijke en commerciële voorzieningen de grootste stedelijke uitbreiding ooit in de gemeente Ouder-Amstel. De wijk grenst aan het pastorale Amstelland en is gesitueerd tussen de Johan Cruijff ArenA en station Duivendrecht. De wijk verbindt het centrum van Amsterdam met Amsterdam Zuid-Oost en biedt tegelijkertijd een ‘venster’ waar vanuit het prachtige polderlandschap van de Amstel wordt verbonden met de stad. De wijk wordt in samenwerking met de gemeente Ouder-Amstel ontwikkeld door VolkerWessels Vastgoed, NS Vastgoed en de gemeente Amsterdam.

 

Toelichting West8 – De Nieuwe Kern vormt één aaneengesloten wijk, die profiteert van de kwaliteiten en eigenschappen van zowel de stad, waar zij in het oosten aan grenst, als het landschap van de Amstelscheg, waar zij het westen aan grenst.

Park als drager

Drager van het plan is een groot, oost-west georiënteerd park, dat de maat en de kwaliteiten van het Vondelpark krijgt. Ten noorden en zuiden van het park liggen de woonbuurten, met daarin halfopen en gesloten bouwblokken van royale afmetingen en variërend in hoogte van 3 tot 12 bouwlagen. De hoogbouw is gesitueerd aan de ‘stedelijke’ oostkant van de wijk, rondom Station Duivendrecht. Daarnaast is een aantal hoogbouwaccenten voorzien rondom het centrale park. Door de juiste mix van wonen, werken en voorzieningen beoogt De Nieuwe Kern woonmilieus te creëren die vooral gezinnen en senioren aantrekken.

Waterpartijen

Water speelt een belangrijke rol in het stedenbouwkundig plan. Het plan stelt voor om het peil – nu nog bepaald door twee poldersystemen – gelijk te trekken. De waterpartijen zijn gegroepeerd en in de lengterichting van de wijk georganiseerd (parallel aan het park). Dat leidt tot een robuuste hoofdstructuur met veel ruimte voor de nadere stedenbouwkundige invulling.

Duurzame mobiliteit

Het plan zet op verschillende manieren in op duurzame mobiliteit, onder meer middels een uitstekend netwerk voor fietsers en voetgangers en optimale verbindingen met de OV-knooppunten Duivendrecht en Bijlmer Arena en de metrohalte Strandvliet. De doorgaande wegen voor gemotoriseerd verkeer zijn zoveel mogelijk langs de randen van de wijk gesitueerd.

Prettige leefomgeving

Bij de realisatie van het plan worden de laatste duurzaamheidsprincipes gevolgd. Voor de buitenruimtes betekent dat onder andere dat de watergangen door en langs de wijk een natuurvriendelijke inrichting krijgen. De groenstructuur is robuust, waarbij ook groene gevels toegepast zullen worden. Dit resulteert in een prettige leefomgeving die aansluit bij zowel het rustige en groene Ouder-Amstel, als bij de stedelijkheid van de hoofdstad.