icon-arrow-right
HomeProjecten Zeist, Sterrenberg

Zeist, Sterrenberg

Zeist aan kop met duurzaamheid

 

In de gemeente Zeist herontwikkelt VolkerWessels Vastgoed het terrein van de zorginstelling Stichting Abrona tot een prachtige nieuwe woonwijk van ca. 400 woningen. Een buurt met een zeer gevarieerd woningaanbod van eengezinswoningen tot twee-onder-één-kapwoningen en van appartementen tot vrije kavels. Voor Stichting Abrona en haar cliënten zijn bovendien zeven nieuwe gebouwen gerealiseerd, verspreid over Sterrenberg. Sterrenberg is in vele opzichten een bijzondere wijk en zeker niet in de laatste plaats door het toepassen van duurzaamheidsconcept de EnergieNota-Nul woning.

Voor de bouw en ontwikkeling is de Bouw- en Ontwikkelingcombinatie Sterrenberg vof opgericht. Deze bestaat uit de VolkerWessels Vastgoed en de aannemers Boele & van Eesteren en BéBouw. Verder zijn zorgontwikkelaar ZorgID en wegenbouwer KWS nauw bij het project betrokken. Alle bedrijven maken onderdeel uit van het Volker Wessels concern.

Locatie
Een uitgestrekt bos als achtertuin, omringd door een rijke historie en monumentale landhuizen. De karaktervolle, nieuwe woonwijk wordt gekenmerkt door rust, ruimte en groen. In de stedenbouwkundige opzet in combinatie met de woningontwerpen is een goede balans gevonden tussen de nieuwe en de oude bewoners. Voor beiden is een aantrekkelijk en veilig woonklimaat ontworpen met voldoende ruimte voor ontplooiing. Sterrenberg is gelegen op de prachtige Utrechtse Heuvelrug, waarbij markante plaatsen als Huis ter Heide, Zeist, Amersfoort en Utrecht direct in de nabijheid liggen. Op slechts enkele minuten rijtijd van de uitvalsweg A28 met verbindingen richting Utrecht en Amersfoort. Wonen op Sterrenberg betekent wonen op één van de mooiste plekjes van Nederland. Zie ook www.wonenopsterrenberg.nl.


Sterrenberg was tot enkele jaren geleden een typerend terrein van een zorginstelling. Zorgcliënten woonden er geconcentreerd en beschermd in een geïsoleerde, bosrijke omgeving aan de rand van het dorp Soesterberg. Ondertussen heeft VolkerWessels Vasgoed 7 nieuwe appartementen gebouwen gerealiseerd, waar de cliënten van Abrona zich heerlijk thuis voelen.
  

 

EnergieNota-Nul en MorgenWonen

Qua energiezuinigheid is Sterrenberg ook bijzonder te noemen. Er zijn op dit moment al meer dan 44 EnergieNota-Nul woningen gerealiseed in verschillende deelgebieden. De eerste EnergieNota-Nul woningen zijn in 2013 al opgeleverd. De animo voor duurzaam wonen op Sterrenberg is zeer groot: zelfs zo groot dat klanten actief informeren naar toekomstig aanbod.

De EnergieNota-Nul woning

Wel energie maar geen energienota is mogelijk door een combinatie van energiebesparende- en energie opwekkende maatregelen. zo wordt het huis optimaal geisoleerd met onder andere drielaags glas. Een slim ventilatiesysteem dat zorgt voor optimale luchtkwaliteit, een luchtwarmtepomp en laagtemperartuurverwarming zorgen voor een constante temperatuur. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen, zeer fraai geintegreerd in het dakvlak.

 

MorgenWonen
Op Sterrenberg zijn 35 MorgenWonen woningen gerealiseerd met ons EnergieNota-Nul concept. Deze woningen worden in één dag gerealiseerd. VolkerWessels Vastgoed heeft op dit moment meer dan 500 EnergieNota-nul woningen opgeleverd. Wij vinden het belangrijk om onze innovatieve concepten te monitoren na ingebruikname. Deze gegevens gebruiken wij om onze prestaties te verbeteren.

Programma
Sterrenberg biedt een verscheidenheid aan woonmogelijkheden die verdeeld zijn in vier deelgebieden, Overtuin, Bosranden, Hoven en Boslaan met elk hun eigen gezicht en sfeer. Het totale programma omvat 400 woningen en 9 zorggebouwen met in totaal ca. 250 zorgplaatsen. Ondertussen zijn ca. 230 woningen en appartementen gebouwd.


De 400 woningen zijn verdeeld in ca.:

 • 138 gezinswoningen
 • 118 appartementen
 • 84 twee-onder-één kapwoningen
 • 42 vrijstaande woningen
 • 18 bouwkavels

 
Deelgebied Overtuin is ontworpen door Soeters van Eldonk architecten. Dit intieme deelgebied bestaat uit vroeg moderne Frank Lloyd Wright-architectuur. Kenmerkend zijn sterke horizontale lijnen, dakoverstekken en fraaie rode bakstenen. De woningen zijn gegroepeerd ontworpen en hebben vrij uitzicht op de groene omgeving. Overtuin is nagenoeg afgerond.
  
Deelgebied Bosranden is ontworpen door Hans van Egmond Totaalarchitectuur en 4D Architecten. Het credo is romantisch wonen in het bos. Twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande villa's en herenhuizen gebouwd in klassieke jaren '30 architectuur met aandacht voor metselwerk, mooie dakoverstekken en fraaie detaillering. De tuinen grenzen aan bospercelen. De herenhuizen zijn ontworpen door 4D Architecten.
 
Deelgebied Hoven ontworpen door Soeters van Eldonk Architecten. Kenmerkend voor het deelgebied zijn sfeervolle dorpsstraatjes langs een formele as. Het gebied grenst aan het centrale plein met het karakteristieke Abrona-hoofdgebouw en alle voorzieningen.
 
Deelgebied Sterrenberglaan is een bosrijke laan met luxe vrijstaande villa's en een separaat appartementengebouw in het bos. Het monumentale karakter verwijst naar het rijke landgoedverleden van de locatie. Hier is een mix van klassieke en moderne architectuur mogelijk. De villa's worden volledig ontworpen naar de wens van de klant. Meer informatie over de vrije kavels is te vinden op de projectwebsite.

 

Maatschappelijk karakter
Voor het hoofdgebouw ligt een centraal plein dat ruimte biedt aan gezamenlijke activiteiten. Het plein wordt het toekomstige hart van de wijk. Aan het plein komen winkeltjes en horecavoorzieningen die gedeeltelijk gerund worden door de bewoners van Abrona. Op de locatie bevinden zich ook een kinderboerderij, evenemententerrein en diverse sportterreinen.

 

Feiten & cijfers

 • Duurzaamheid
  meer dan 44 EnergieNota-Nul- en 35 MorgenWonen woningen gerealiseerd
 • Projectcategorieën
  Welzijn
  Circulariteit
  Stijl

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »
+