icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Wageningen, Mouterijnoort

Nabij het stadshart van de Gelderse plaats Wageningen is de nieuwe woonwijk Mouterijnoort gerealiseerd. De nieuwe woonwijk strekt zich uit over drie deelgebieden: De Ambacht, Diedenoort en De Mouterij. De drie deelgebieden verwijzen naar de historische bestemmingen: de Ambachtsschool, Hogeschool Diedenoort en de Mouterij van Bavaria.

Totale ontwikkeling
24.738 m2
Plaats
Wageningen
Programma
Rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en studentenhuisvesting
Bijzonderheden
Binnenstedelijke herontwikkeling
Ontwikkelaars
VolkerWessels Vastgoed i.s.m. Bouwbedrijf Van Swaay en BOEi
Stedenbouwkundige
KuiperCompagnons
Architecten
MIX architectuur en Soeters Van Eldonk architecten
Aannemers
Bouwbedrijf Van Swaay en Veluwezoom Verkerk
Infra
KWS Infra en Roseboom
Realisatie
2010 t/m 2019

De Ambacht

De woningen liggen aan intieme en autoluwe woonstraatjes en vormen samen hofjes. De omgeving wordt vriendelijk ingericht met veel groen en nodigt uit elkaar te ontmoeten. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen; de ideale woonspot voor een gezin met jonge kinderen.

De eengezinswoningen tonen een rijke variatie in de gevels. Door het gebruik van baksteen in verschillende kleuren, reliëfmetselwerk, zwierige hekwerken en geïntegreerde bloembakken is geen woning gelijk. Traditionele details worden uitgevoerd in een hedendaags ontwerp. 

Diedenoort

In het deel Diedenoort zijn 176 kamers voor studenten gerealiseerd en 18 woningen voor (jonge) gezinnen. Een mooie manier om de verschillende inwoners van Wageningen met elkaar te verbinden en er zo voor te zorgen dat ze elkaar leren kennen.De woningen in Mouterijnoort zijn ontworpen door MIX Architectuur uit Ede en tonen een rijke variatie in de gevels. MIX architectuur heeft zich daarbij laten inspireren door de historie van de Mouterij. De studentenhuisvesting en de woningen zorgen voor een statig decor achter de Mouterij. De rijke detaillering refereert aan de oude functie van het terrein. Zo komen de gerstkorrels en hop terug in de hekjes. Het geheel zorgt voor een hedendaagse uitstraling met een knipoog naar het verleden. 

De Mouterij

Deelgebied De Mouterij heeft een unieke uitstraling, mede dankzij de inspanningen van architectenbureau Soeters Van Eldonk. Deze creatieve experts hebben oud en nieuw gecombineerd waardoor er een kenmerkende jaren ’30 sfeer is ontstaan. De bestaande Beatrixlaan staat al bekend om de echte jaren ´30 woningen en de prachtige volwassen bomen. De nieuwe woningen zijn een natuurlijke aanvulling daarop.

Omdat de karakteristieke panden van de voormalige Bavaria-exportbrouwerij zijn bewaard, heeft deze wijk een eigen gezicht gekregen. Dit zal menig liefhebber van historie en sfeer aanspreken. De oude panden zijn verkocht en worden door Stichting BOEI momenteel gerestaureerd en omgebouwd tot woning. Al deze woningen zijn in 2019 opgeleverd