icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Huissen, Stadhues

In Huissen heeft VolkerWessels Vastgoed samen met Veluwezoom Verkerk het voormalig klooster omgebouwd naar 24 appartementen, een bibliotheek en een multifunctionele ruimte. Het ontwerp is van Harmonische Architectuur uit Brummen en wordt gekenmerkt door een historiserend karakter.

Plaats
Huissen
Programma
24 appartementen, bibliotheek, multifunctionele ruimte
Bijzonderheden
Appartementen gerealiseerd in een voormalig klooster
Ontwikkelaar
VolkerWessels Vastgoed
Architect
Harmonische Architectuur Brummen
Aannemers
Veluwezoom Verkerk
Duurzaamheid
Hergebruik bestaand gebouw
Realisatie
2016 t/m 2019

Geschiedenis

Het klooster kent een lange geschiedenis en heeft meerdere bestemmingen gekend. Vroeger was het een zusterklooster, begonnen in een verzameling gebouwen aan de Langekerkstraat. In 1934 werd het oudste gedeelte van het klooster gesloopt en in 1935 vervangen door twee gebouwen aan een binnentuin, verbonden met een rondlopende pandgang. Dit gebouw vormt met de St. Antoniuskapel nog steeds het hart van het huidige complex. In 1975 was de nieuwbouw van het verzorgingshuis ‘Sancta Maria’ gereed en verhuizen de bewoners naar de Helmichstraat. Het gebouw aan de Langekerkstraat wordt verkocht aan de gemeente Huissen en in gebruik genomen als stadhuis. Het voormalig klooster blijft stadhuis van Huissen tot de samenvoeging met de gemeente Gendt en Bemmel in 2000. Na de samenvoeging wordt afgesproken dat Bemmel het bestuurlijke hart van de gemeente gaat vormen. Vanaf 2013 heeft de gemeente Lingewaard al haar diensten geconcentreerd in het nieuwe gemeentekantoor in Bemmel, daarmee heeft het voormalig gemeentekantoor in Huissen definitief haar functie verloren.

Huidige functie

Het klooster is in eerste instantie tijdelijk omgebouwd naar 48 zorgappartementen voor de Stichting RijnWaal zorggroep (voorheen Betuweland) en op de begane grond werd naast een bibliotheek ook een multifunctionele ruimten gerealiseerd voor de Gemeente Lingewaard. De aanbouw is afgebroken ten behoeve van 11 nieuwbouw appartementen. In het bestaande monumentale gedeelte zijn uiteindelijk 13 appartementen gerealiseerd. Het pand heeft bij de opening in 2019 de naam t Convent gekregen.