icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 16 juni 2017

Opening nieuw waterrijk natuur- en recreatiegebied bij Gouda

De GroenBlauwe zone, het waterrijke natuur- en recreatiegebied in Westergouwe, is op 16 juni opengesteld voor publiek. De feestelijke opening is gedaan door kinderen uit de nieuwste wijk van Gouda samen met gedeputeerde Bom-Lemstra (Provincie Zuid-Holland), hoogheemraad Dorenda Gerts (hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard) en de wethouders Tetteroo (gemeente Gouda) en Hordijk (gemeente Zuidplas).

Recreatie om de stad

De GroenBlauwe zone is een natuur- en recreatiegebied van 45 hectare groot (vergelijkbaar met ca. 60 voetbalvelden) en ligt ten zuidwesten van de wijk Westergouwe. Van de 45 is 24,4 hectare gefinancierd vanuit het programma ‘Recreatie om de Stad’ van de Provincie Zuid-Holland. De rest van het gebied is aangelegd als compensatie van natuurwaarden en waterberging als gevolg van de aanleg van Westergouwe. De zone ligt op grondgebied van gemeente Zuidplas en maakt deel uit van de regionale ecologische verbindingszone tussen het Bentwoud en de Krimpenerwaard.

Groen en Blauw

Het gebied kenmerkt zich door veel groen (natuur) en blauw (water) en herbergt in totaal 17,3 ha aan watercompensatie. Plas-dras gebieden ontstaan doordat sommige delen gedurende een periode van het jaar onder water staan, bijvoorbeeld bij veel regen. Voor natuur en landschap is dit erg belangrijk omdat het gevarieerdheid brengt voor waterdieren, weidevogels en vissen.

 

Door wandel- en fietspaden en vlonderbruggen is een groot deel van het gebied toegankelijk waardoor liefhebbers van rust en natuur uren kunnen rondstruinen. Als vanzelf ontdekt men de natuurspeelplaatsen, een visvijver, de uitkijktoren en broedschuren voor beschermde vogelsoorten.Wethouder ruimtelijke ontwikkeling Rogier Tetteroo: “De GroenBlauwe Zone geeft gezicht aan Westergouwe en draagt er mede aan bij dat het de mooiste nieuwbouwwijk wordt van de Randstad.”

 

De GroenBlauwe zone is vanuit de wijk te voet bereikbaar via een klompenpad dat begint naast het Kindcentrum of per fiets via de Provincialeweg om de wijk heen. De doorgaande verbinding tussen de Provincialeweg en de Ringdijk wordt ook op 16 juni in gebruik genomen, maar zal pas na afronding van de Dijkverzwaring worden aangetakt op de Ringdijk.

ACHTERGRONDINFO WESTERGOUWE

Westergouwe is de nieuwe groene en waterrijke woonwijk van Gouda. Wonen in Westergouwe is voor iedereen bereikbaar door een grote diversiteit aan woningen en appartementen in verschillende typen en prijsklassen. Daarnaast biedt Westergouwe de mogelijkheid een eigen huis te bouwen.

 

Westergouwe wordt stapsgewijs ontwikkeld in buurtjes van beperkte omvang, waardoor kopers en huurders direct in een nette straat en een opgeruimde buurt wonen. Westergouwe wordt uiteindelijk een wijk met ongeveer 4.000 woningen, heeft een eigen natuur- en recreatiegebied van 45 ha en alle voorzieningen die je in een woonwijk verwacht. Sinds begin mei van 2016 wonen de eerste gezinnen in Westergouwe en vanaf schooljaar 2016/ 2017 is Kindcentrum de Ontdekkingsreizigers geopend.

 

Initiatiefnemers

Westergouwe is een project van de gemeente Gouda en de Combinatie VolkerWessels Vastgoed en Heijmans Vastgoed. Elk van deze partijen ontwikkelt en bouwt zijn eigen woningen, hierdoor krijgt Westergouwe een gevarieerd woningaanbod. Samen leggen de partijen wegen, water en groen aan.

 

Kijk voor meer informatie op www.westergouwe.nl of mail naar projectbureau@westergouwe.nl