icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 15 december 2019

Muurschildering Keith Haring behouden voor de toekomst

 De muurschildering van Keith Haring op het koelhuis van het Foodcenter in Amsterdam-West wordt volgend jaar gerestaureerd. Haring schilderde het werk in 1986, acht jaar later verdween het achter een metalen gevel. Bij de herontdekking in 2018 bleek de muurschildering in redelijke staat. Experts stelden wel vast dat restauratie noodzakelijk was voor behoud van het werk in de toekomst. Het afgelopen jaar is daarom een restauratieplan gemaakt en is een aantal betrokken partijen het eens geworden over de financiering ervan. De Keith Haring Foundation, de gemeente Amsterdam en projectontwikkelaar Marktkwartier (samenwerking tussen VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development) dragen ieder één derde bij aan de totale kosten. Het Stedelijk Museum Amsterdam is een van de initiatiefnemers van de restauratie en is nauw betrokken als adviseur.  

Keith Haring
foto: Hanna Hachula

Keith Haring

 De Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958 – 1990) begon in 1980 met het tekenen van graffiti in de New Yorkse metro. Nadat hij zich verbond aan de Tony Shafrazi Gallery nam de interesse in zijn werken wereldwijd toe. Hij wilde echter geen elitaire museumkunstenaar worden en maakte zijn werk dan ook voor iedereen toegankelijk door de verkoop van merchandise als T-shirts en buttons. De thema’s in Harings geëngageerde kunst, zoals oorlog, racisme, drugs en aids zijn altijd actueel gebleven.

Restauratie

In 1986 kreeg Haring zijn eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zoals hij daar zelf over zei:"... because it’s a major museum in Amsterdam, the show had phenomenal attendance. For me, it was an overwhelming experience, showing at the Stedelijk Museum. I felt I had really accomplished something". Bijzonder was dat Haring zich in deze periode ook actief buiten het museum in de stad manifesteerde. Hij ging met jonge graffitikunstenaars de straat op, en beschilderde de muur van het toenmalige museumdepot, op het terrein van de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat, vanaf een hoogwerker in één dag. Om het klimaat binnen in het depot te verbeteren werd in 1994 een metalen scherm op de muur aangebracht, waardoor het kunstwerk uit het zicht verdween. Na bijna 25 jaar werd het in 2018 weer onthuld. De muurschildering van een fabeldier is Harings op een na grootste, bewaard gebleven muurschildering in de openbare ruimte van Europa en bestaat uit een dikke, witte lijn. De afmeting is ongeveer 12 bij 15 meter.

De restauratie start vanwege de weersomstandigheden in april 2020 en duurt ongeveer zes weken. Een internationaal team onder leiding van restauratoren Will Shank en Antonio Rava voeren de werkzaamheden uit. Zij hebben eerder muurschilderingen van Haring gerestaureerd in Parijs en Pisa. Na de restauratie zal een beschermende coating de muurschildering beter beschermen tegen weersinvloeden, zodat het kunstwerk behouden blijft voor toekomstige generaties. Marktkwartier en stadsdeel West van de gemeente Amsterdam denken samen na over de zichtbaarheid van het werk na herontwikkeling van het Foodcenter Amsterdam terrein.