icon-arrow-right
HomeNieuws Duurzame bandenpompen Duiven tellen al ruim 1.500 gebruikers

Duurzame bandenpompen Duiven tellen al ruim 1.500 gebruikers

Actueel

Op 10 oktober 2012, de Dag van de Duurzaamheid, heeft wethouder Nijland van Duiven, samen met een aantal bedrijven, onder andere VolkerWessels Vastgoed, twee duurzame bandenpompen voor automobilisten onthuld op het bedrijventerrein Nieuwgraaf. De pomp bij Makro is inmiddels ruim 1.000 keer gebruikt, IKEA volgt met bijna 500 gebruikers. Tezamen leverden de bandenpompen tot nu toe een besparing op van 23,3 ton CO2. Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks gemiddeld bijna 8,5 ton CO2 uit. In de tropen moeten ruim 400 bomen een jaar lang groeien om deze hoeveelheid CO2 te compenseren.  

Bandenpomp aangeboden door

Groene Allianties

De twee duurzame bandenpompen zijn geplaatst bij IKEA en de Makro, op plaatsen waar veel klanten passeren. Het initiatief komt van de Groene Allianties, een samenwerkingsverband van ruim 25 bedrijven op de Duivense bedrijventerreinen om de omgeving duurzamer te maken op het gebied van afval, mobiliteit, energie en groen. Naast de bedrijven ondersteunt de lokale en regionale politiek het duurzame initiatief.

Josha van der Beek van Liander: "De bandenpompen werken op zonne-energie en geven de automobilist gratis advies over de juiste bandenspanning in relatie tot de buitentemperatuur. Daarbij houden ze bij hoeveel kg CO2, liter brandstof en kosten er bespaard wordt. Door de huidige 1.500 gebruikers hebben we reeds 23,3 ton CO2 bespaard en daarbij € 30.000 aan brandstof en banden. Dat komt neer op gemiddeld €20,- per auto."

Cilian Terwindt van Urgenda: "De bandenpomp is een goed voorbeeld van wat bedrijven samen kunnen doen voor hun werknemers en klanten. We zien in de toekomst zeker meer mogelijkheden om kennis en faciliteiten te delen. Denk maar eens aan met z'n allen goedkoper duurzame energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen."

Meest duurzame bedrijventerrein

De burgemeester van Duiven, Henk Zomerdijk, prees onlangs tijdens een bijeenkomst de duurzame plannen. De Groene Allianties zijn belangrijk voor Duiven, omdat ze passen bij de ambitie van de gemeente om het terrein te laten uitgroeien tot het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland. Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Gelderland liet weten dat ze achter de Groene Allianties staat

10 oktober 2013 wederom Dag van de Duurzaamheid

Ook in 2013 vindt op initiatief van Urgenda op 10 oktober de landelijke Dag van de Duurzaamheid plaats. "Wij zoeken naar goede initiatieven. Bijvoorbeeld hoe we de Duivense bedrijventerreinen kunnen verduurzamen of hoe we consumenten met nieuwe duurzame producten kunnen laten kennismaken", aldus Cilian Terwindt.

Bandenpomp nw 1
+