icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Spaarndam, SpaarneBuiten

Op deze fantastische locatie ontwikkelt VolkerWessels Vastgoed samen met KondorWessels Vastgoed een uniek woongebied. Uitzonderlijk, omdat de nabijheid van Amsterdam en Haarlem wordt gecombineerd met een landschappelijke setting van formaat. SpaarneBuiten, middenin het landschap van de Stelling van Amsterdam en de waterlinie die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een bijzondere locatie, een typisch Hollandse locatie, uitkijkend over het Spaarne.

Plaats
Spaarndam
Programma
319 woningen, verdeeld over verschillende type woningen
Bijzonderheden
Sanering plangebied, aanleg jachthaven en recreatiegebied
Ontwikkelaar
SpaarneBuiten VOF, een samenwerking tussen VolkerWessels Vastgoed en KondorWessels Vastgoed
Stedenbouwkundige
Inbo in samenwerking met Hollandschap
Architecten
Van Egmond architecten, 4D Architecten en Min2 Bouw-Kunst
Aannemer
Kondor Wessels Amsterdam
Infra
KWS Infra
Duurzaamheid
Duurzaam Bouwen, circa 77 woningen worden Climate Ready uitgevoerd
Realisatie
2015 t/m 2020
Voor meer informatie
Projectwebsite

Geschiedenis

Tegenover Spaarndam verscheen honderd jaar geleden een scheepswerf. Een werf die een belangrijke rol heeft gespeeld in en voor het dorp. De meeste inwoners verdienden er na de oorlog hun brood, maar als de bedrijvigheid terugloopt, wil de gemeente het terrein in 1993 geschikt maken voor woningbouw. Het duurt nog ruim 10 jaar voordat de eerste betaalbare woningen speciaal voor starters gebouwd worden.

Unieke locatie met een dorpse uitstraling

Het gebied kijkt over het water van de Spaarne uit op het pittoreske beschermde dorpsgezicht van Spaarndam. Vandaar de projectnaam: SpaarneBuiten, het dorp aan de overkant. In een stedenbouwkundig plan van inbo en uitgewerkt door Hollandschap ontwikkelen VolkerWessels Vastgoed en KondorWessels Vastgoed circa 320 huur- en koopwoningen. De woningen voldoen aan alle hedendaagse (gebruikers)eisen en hebben door toepassing van passende materialen en vormen de beoogde dorpse uitstraling.

  • SpaarneBuiten is een voorbeeldproject op het gebied van integrale samenwerking. Zowel het saneren, het bouw- en woonrijp maken, het engineren, het bouwen van de woningen en de leveranties van diverse bouwonderdelen wordt veelal door VolkerWessels bedrijven verzorgd.

  • Om het project financieel haalbaar te maken is er voor gekozen om een deel van de verontreinigde grond te verwerken in een landschapsheuvel. Deze heuvel wordt afgedekt met een zogenoemde leeflaag welke als park/recreatiegebied ingericht wordt. De woningbouwlocatie zal op deze wijze volledig vrij van verontreiniging zijn.

  • De ‘oude’ haven die vroeger gebruikt werd voor reparatie van ‘werkschepen’ is opgewaardeerd tot een jachthaven en zodoende een toegevoegde waarde voor het project.

Projectorganisatie

SpaarneBuiten VOF is een samenwerkingsverband tussen VolkerWessels Vastgoed en KondorWessels Vastgoed en heeft een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (tegenwoordig Haarlemmermeer), waarbij de volledige programmatische- en kwalitatieve ontwikkeling plaatsvindt door de VOF.

Duurzame kwaliteit

In het gebied wordt grote aandacht besteed aan het saneren van de gehele locatie, aan de waterkwaliteit en aan een duurzaam, hoogwaardig materiaalgebruik van de openbare ruimte. Er wordt voldaan aan Duurzaam Bouwen en onderzoek, behoud en conservering van archeologische vindplaatsen. Circa 77 woningen zijn Climate Ready uitgevoerd. Tevens zijn in de eerste fase van het project 50 woningen voorzien van een warmtepomp. De EPC van deze woningen komt hiermee onder de 0,5. In de tweede fase zijn bovendien nog vijf passiefhuizen gerealiseerd. De term passiefhuis staat voor een specifieke bouwstandaard voor woningen met een comfortabel binnenklimaat, gedurende zowel het zomer- als het winterseizoen, met een beperkt verwarmingssysteem en zonder de toepassing van actieve koeling.