icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Groningen, Helpermaar

In Groningen-Zuid realiseert VolkerWessels Vastgoed op de locatie van het voormalige Diakonessenziekenhuis de nieuwe woonwijk Helpermaar. Helpermaar wordt een gevarieerde woonwijk van ongeveer 350 nieuwbouwhuizen.

Totale ontwikkeling
112.000 m2
Plaats
Groningen
Programma
Circa 350 woningen variërend van rijwoningen, twee-onder-één- kapwoningen tot royale villa’s
Bijzonderheden
Hoogwaardige architectuur, heldere stedenbouwkundige opzet en ecologische inpassing van water en groen
Ontwikkelaar
VolkerWessels Vastgoed
Stedenbouwkundige
KuiperCompagnons
Architect
KuiperCompagnons
Aannemer
Rottinghuis' Aannemingsbedrijf
Infra
KWS Infra
Realisatie
2000 t/m 2022
Voor meer informatie
Projectwebsite Helpermaar
Voor meer informatie
Projectwebsite Signatuur

Het ontwerp

Alle woningen zijn ontworpen door KuiperCompagnons en zijn allemaal van architectonisch hoogstaand niveau. De woningen worden ontworpen en gebouwd met het oog op comfort, woonkwaliteit en beleving. Van royale villa’s tot moderne rijwoningen en ruime twee-onder-een-kap woningen. Helpermaar is nog in ontwikkeling met de laatste deelplannen. Een groot deel van de bouwplannen is inmiddels gereed.

Historie

De historie van deze locatie gaat echter nog veel verder terug dan het voormalige gebruik van ziekenhuis. Het gebied is de uitloper van de Hondsrug, die zich in de ijstijd heeft gevormd. Door de aanwezige hoogteverschillen ontstonden er plekken die water vasthielden en stromen die water afvoerden. De hoogteverschillen van de Hondsrug zijn nog steeds zichtbaar in de wijk. De westzijde van het plan ligt vier meter hoger dan de oostzijde. In de ontwikkeling van het plan is dit terug te zien, doordat het water in het plan wordt afgevoerd naar de nieuw aangelegde wadi en singel.

Na de sloop van het ziekenhuis heeft de gemeente op deze locatie archeologisch onderzoek verricht. Volgens de stadsarcheoloog zijn resten gevonden van het oudste huis van Groningen. Toen Groningen nog niet zo groot was en mensen konden kiezen waar ze wilden wonen, kozen zij al voor deze mooie locatie Helpermaar.

In 1999 heeft de gemeente Groningen middels een aanbestedingstraject gekozen voor het plan van VolkerWessels Vastgoed. Reden van deze keuze was de hoogwaardige architectuur, de heldere stedenbouwkundige opzet en de ecologische inpassing van water en groen. Momenteel wordt er nog volop gewerkt aan de invulling van de laatste bouwplots in deze wijk, circa 100 woningen, in de vorm van statige stadsvilla’s van vier bouwlagen en een appartementencomplex. Verwachting is dat in 2022 de wijk gerealiseerd is. 

Projectorganisatie

De hele wijk Helpermaar wordt ontwikkeld door VolkerWessels Vastgoed in samenwerking met KuiperCompagnons voor de stedenbouwkundige opzet en architectuur en met Rottinghuis’ aannemingsbedrijf voor de bouwkundige realisatie van de woningen. KWS realiseert alle infrastructurele werkzaamheden in deze nieuwe woonwijk.